Om mig och min verksamhet

Jag är född och uppväxt i Tockarp. Har haft egen ponny sedan 7 års åldern. Red på ridskola i Östra Spång och Skånes Fagerhult. Gick så småningom över till stor häst. Tävlade lite hoppning och dressyr både på ponny och häst.

I mitten på 90-talet tog jag tag i drömmen att få halvblodsföl. Jag hörde talas om en hingst som stod på naturlig betäckning. Han var nygodkänd. Jag tyckte väl inte så mycket om honom. Men han hade en hoppstam jag kände igen, Magini-Krocket. Hingsten är kanske mer känd idag, Briar. Detta resulterade i fölet Winnie.

Winnie fick pris om föl, Torkel Bjarnholts minnespris Nsh, bästa 2 åriga halvblodsto och gångartsdiplom som 3 åring uttagen till riks. På riks rullade hon fast på natten och det var en halt och skavd häst vi mötte på morgonen. Hon blev placerad i Amilions fond.
Som 4 åring fick hon föl som senare fick diplom. Som 5 åring gick hon hoppning. Samma sommar visades hon för Tullstorp Dressage Stable och Minna Telde och Jan Brink gick in som delägare.
Winnie gick kvalitetsbedömning. Blev bästa hoppsto och fick dubbeldiplom. Hon hade nu ett bonus år och startade Falsterbo. Hon vann fölstoklassen och blev sedan 2:a i Breeders Trophy.
Hon blev senare endast min och Minnas. Vid ett tillfälle bestämde vi oss för att ta ett föl. Som alla sagor så har även den här ett slut. Sagan om Winnie slutade med att hon dog i fölningen. 3 veckor efter att hennes mamma Warita också dog i samband med en fölning.

Att få en sådan rivstart i aveln gör en väldigt taggad att åter få uppleva det man alltid drömt om. Att ha en vinnare. Man höjer målen. Nu vill jag föda upp en svårklass häst. Det är nära med några i 1,40 hoppning. Men nära skjuter ingen hare.

Att lära mig mer om hästar och avel kämpar jag ideligen med. Jag har gått avelsutbildning på SLU i Uppsala och Flyinge. Jag åker på så mycket jag hinner kan och orkar.

Sedan några år tillbaka fick min hobby övergå till att drivas som enskild firma. Jag ser inte verksamheten som någon guldgruva men man lär sig mycket och man blir aldrig fullärd. Man lär känna många fina hästälskare och många som brinner för sporten. Jag har ju fördelen att kunna placera ut och ha lite tävlingshästar.

Jag drabbades av stroke för 2 år sedan och kan inte rida efter det. Så all utbildning överlämnar jag idag till andra. Detta är kostsamt och det gör att jag tvingats sälja många hästar ”gröna”, d.v.s. som föl, ett- och 2-åringar, även om jag tycker om att följa mina hästar. Men med rätt köpare, har det visat sig, kan jag följa dom ändå. Har man funnits med vid deras första andetag då känns dom lite som mina ändå.

Jag har plats för max 10 hästar i stallet. På sommaren tar vi in lite extra beteshästar. Mest för att det ska passa i jämna antal och rätt ålder m.m.

Till min hjälp har jag min sambo, Ander Nilsson, som äger Fazette. Min bror Robin har hjälpt mig jättemycket under min sjukdomstid. Annars har jag många att tacka för mina hästars framgångar. Tänker inte nämna någon här för då glömmer jag någon. Men den hjälp jag fått är i form av:

Kunskap Idéer
Bollplank Utbildning av mina hästar
Vänskap Sällskap
Tröst Del i sorgarbete
Ärlighet Köpare
Säljare Stallägare
Barnvakt

Mina framtidsplaner är att fortsätta satsa på hästar bedömda i svenska systemet, 3 årstest och bruksprov i kombination med tävling. Svenska stofamiljer med unga nya hingstar och gamla beprövade. Balansen mellan avelsframsteg och beprövad kvalitet.

Jag är svag för dubbeltalanger. T.ex. Briar, Cortez, Quite Easy och Ludwigs Champion. Jag har inte kunnat bestämma mig för hopp eller dressyr så jag har både och. Tycker mig se mer och mer att det mycket handlar om viljan – viljan att jobba sen om det är på marken eller över hinder. Vill man så kan man!

Bra benställning vill jag gärna ha och vackert huvud. Normal storlek och bra exteriör. Sen är jag känslomänniska, vill gärna känna för hingsten jag väljer. Går gärna min egen väg. Det är mycket roligare att göra något jag tror på. Man får sedan lära sig av sina misstag.

Jag har några fina (tycker jag) ston i sporten som ska in i aveln framöver. Dom blir AB premierade.